ford.bg
Ford
Ford Технологии

Ford продължава да изумява автомобилната индустрия с постиженията и заслужените си признания и награди в областта на технологиите. Повече за тях ще научите и в тази секция, както и на страниците на отделните модели. Заявете тест-драйв още сега и се убедете сами в удобството, комфорта и свързаността, която ще получите от своя нов автомобил с марка Ford.


Технологично усъвършенствани

Безпрецедентната гама от технологии увеличават комфорта, удобството и безопасността. Модерните технологии в помощ на водача се поддържат от 2 камери, 3 радара и 12 ултразвукови сензора, които, взети заедно, са в състояние да следят на 360 градуса около автомобила и да сканират пътя отпред на разстояние до 130 метра – повече от дължината на футболно игрище.

Усъвършенстваната версия на Асистента за предотвратяване на сблъсъци и засичане на пешеходци – функция, която открива хора на или в близост до пътя отпред, или такива, които може да пресекат пътя на автомобила, като през нощта използва светлината от фаровете.

Системата е проектирана да намали силата на някои челни сблъсъци с автомобили и пешеходци или да помогне на водачите да избегнат сблъсъците като цяло. Широкоъгълната камера помага за по-добро проследяване движенията на пешеходците.

Активният паркинг асистент на Ford с перпендикулярно паркиране помага на водачите да намерят подходящи паркоместа и паркира без участието на ръцете им успоредно или перпендикулярно.

Допълнително усъвършенствана, технологията за първи път може да приложи спирачките, ако водачите не реагират на насоките на системата и предупрежденията за близост при извършване на маневри на преден и заден ход и сблъсъкът с паркиран автомобил или препятствие е неизбежен. Предлага се и Асистент за излизане от паркомясто, който помага на водача да излезе при успоредно паркиране, като управлява волана, докато водачът управлява съединителя и спирачката.

„За някои водачи нашите автоматизирани технологии за паркиране представляват „шок от бъдещето“: те са толкова модерни, че клиентите, които ги използват за първи път, може да бъдат малко зашеметени“, каза Джон Бътрес, главен програмен инженер на Fiesta. „Спирачната намеса на Активния паркинг асистент може да предпази разсеяните водачи от удар при ниска скорост по време на паркиране и да намали още повече стреса от паркирането на тесни места.“

Още системи осигуряващи допълнителна функционалност, са:

  • Разпознаване на пътните знаци, което сега е в състояние да следи различни ограничения на скоростта, прилагани към отделните пътни ленти и да обновява информацията на дисплея, ако водачът смени лентата
  • Автоматични дълги светлини, които сега работят по-ефективно в ситуации, при които насрещните ленти са разделени от мантинела и може да избегне заслепяване на водачите на насрещно движещите се автомобили, дори да са над мантинелата. Нова функция подобрява комфорта на водачите през нощта с меко превключване между дълги и къси светлини

Fiesta сега предлага общо 15 технологии в помощ на водача, включително Адаптивен автопилот, Регулируем ограничител на скоростта, Система за следене на мъртвата точка, Предупреждение за страничен трафик, Индикация за дистанция, Предупреждение на водача, Помощ за спазване на лентата, Предупреждение за напускане на лентата и Предупреждение за предстоящ сблъсък.

SYNC 3 и B&O PLAY за премиум забавление

Комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford позволява на водачите да управляват аудиосистемата, навигацията и свързаните смартфони, като използват прости, разговорни команди.

 

Само с едно натискане на бутон и изричането на „I need a coffee“, „I need petrol“ и „I need to park“, водачите могат да локализират близки кафенета, бензиностанции или паркинги и да откриват железопътни гари, летища и хотели. Системата е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto™. SYNC 3 предлага и SYNC AppLink, което позволява гласово активиране на редица приложения за смартфон, включително Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather и Los 40 Principales.

8-инчовият свободно стоящ цветен сензорен екран на Fiesta, вдъхновен от таблетите, може да бъде управляван с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“. Със SYNC 3 се предлага и „плаващ“ 6,5-инчов, цветен тъчскрийн, а 4,2-инчовият цветен дисплей е комбиниран с MyFord Dock, който позволява на потребителите да съхраняват, инсталират и зареждат мобилните си устройства като например телефони и навигационни системи. Всички екрани на Fiesta предлагат водеща в класа резолюция и са до два пъти по-ярки от конкурентните, което прави още по-лесно за водачите да разчитат и следват информацията и функциите на екрана.

В съответствие с предпочитанията на клиентите към преносими дигитални мултимедийни устройства, Fiesta предоставя Bluetooth свързаност и два USB порта с всички аудиосистеми и интегриран CD плейър като опция. DAB радио се предлага в цялата гама. Какъвто и достъп да изберат водачите до своята музика, аудиосистемите на Fiesta ще предоставят качествен звук, включително първата аудиосистема B&O PLAY в модел на Ford.

Новите системи B&O PLAY – ексклузивни за глобалната автомобилна гама на Ford – предлагат изтънчено аудио изживяване със специално проектирано разпределение и калибриране на високоговорителите за всеки автомобил в гамата на Ford. За Fiesta това означава десет високоговорителя, включително монтиран в багажника субуфер и централен високоговорител за средни честоти над арматурното табло, съдържащ логото на B&O PLAY от алуминий и уникален дизайн. Общата мощност е 675 W, управлявана от усилвател с цифрова обработка на сигнала, който контролира изравняването и миксирането на каналите, включително чрез избор на съраунд ефект за още по-богат и мощен звук, независимо от мястото на седене.

Активна помощ при паркиране

Вашият автомобил паркира вместо вас, дори и в най-тесните пространства. Паркинг асистентът първо проверява посредством сензори, дали има достатъчно място за паркиране. Единственото, което вие правите е да натискате педала на газта, спирачката, както и да сменяте предавките при необходимост. Автомобилът дава едновременно визуални и звукови сингнали, но на практика паркира сам.

Автопилот с адаптивно регулиране на дистанцията

Системата адаптира скоростта на автомобила спрямо тази на автомобила пред вас, в случай на потенциална опасност. Това е усавършенстван автопилот. Подобно на стандартната система, можете да зададете желана скорост, без държите педала на газта. Подобрението тук се състои в автоматичното намаляване на скоростта, в случай на твърде близка дистанция. Когато сте вече в безопасност, системата отново връща зададената скорост на автопилота.

Помощ за задържане на пътя

Тази система предопреждава водача при промяна на траекторията на движение като задейства вибрация на волана. Нивото на вибрации може да се избере на три нива на чувствителност. Информацията за промяната на траектория се визуализира и на дисплея на трип компютъра.

Автоматично включване на дълги светлини

Tази интелигентна помощ е особено полезна при нощно шофиране, осигуравайки по-голяма безопасност на пътя. Когато системата е активирана, тя редува дълги и къси светлини в зависимост от пътните условия. Ако дългите светлини са включени и системата засече друг автомобил, автоматично ще преввключи на къси светлини, за да не заслепявя водача срещу вас.

Системата за помощ при аварийни ситуации „говори“ на български

Уникалната система за помощ при аварийни ситуации на Ford SYNC се предлага в над 30 европейски държави, „владее“ водещите в бранша 26 езика и дори „говори” на български. Ford е първата автомобилна марка, която предлага тази животоспасяваща помощ у нас на родния ни език.

Система за информиране при "мъртва точка"


С помощта на радарни сензори, системата за информиране при "мъртва точка", вижда предмети, които вие не можете да видите, а именно автомобилите скрити в т.нар. "мъртва точка". В случай на опасност, сензорът изпраща сигнал, при който на огледалото ви се активира оранжево осветление, оведомяваки ви, че нещо се задава зад вас. Огледалата никога не са били толкова модерни и същевременно полезни.

Разпознаване на пътни знаци

Вече можете да сте спокойни, в случай че пропуснете някой пътен знак. Технологията за разпознаване на пътни знаци, идентифицира знаците, като може да показва едновременно два знака на инструменталното табло. Ако системата засече знак за ограничение на скоростта или забранено изпреварване, ще ви даде индикация че сте в нарушение. Дори ще мига ако шофирате със скорост над зададената като ограничение. Състемата ще напомня и ще се грижи за вас докато шофирате.


Технологични НОВИНИ


 

 

Ford 1.0 EcoBoost - бензиновият двигател на бъдещето

Един малък бензинов двигател, задвижващ автомобилите на Ford, включително новата Fiesta, пребори конкуренцията на премиум марки и супер коли и спечели Оскарите за двигатели за безпрецедентния трети пореден...

прочети повече